نقش مفید زنبورهای بی‌عسل برای بشریت؛

زنبورهایی که ما نادانسته از آنها متنفریم!

ما زنبورهای عسل را دوست داریم و از زنبورهای بی‌عسل خوش‌مان نمی‌آید، اما باید دانست که آنها نه تنها بد نیستند، بلکه برای زندگی ما بسیار مفید هم هستند، مگر اینکه شما به آنها حساسیت داشته باشید که در این صورت بهتر است فاصله خود را با آنها حفظ کنید.
اشتراک گذاری:
لینک کوتاه
تصویر زنبورهایی که ما نادانسته از آنها متنفریم!

به گزارش خبرنگاران علم و فناوری گزارش خبر و به نقل از آی‌ای، در ماه مه سال ۲۰۱۹ شاهد مطالعه‌ای بودیم که نشان می‌داد زنبورهای بی‌عسل قادر به استدلال و درک منطق هستند. اکنون یک مطالعه جدید منتشر شده در مجله Biological Reviews مشخص کرده است که این حشرات مزاحم برای بشریت بسیار مفید هستند.

پروفسور "سیریان سامنر" از کالج دانشگاهی لندن به گاردین گفت: وقتی به غریبه‌ها می‌گویم که من روی زنبورهای بی‌عسل مطالعه می‌کنم، آنها می‌گویند اوه، چه فایده‌ای دارد؟ چرا به جای آن روی زنبورهای عسل مطالعه نمی‌کنید؟ آنها بسیار مفیدتر هستند.

زنبورهای بی‌عسل حشراتی هستند که در راسته پرده‌بالان و زیرراسته باریک‌تنه‌داران قرار دارند. زنبورهای بی‌عسل نقشی بسیار حیاتی در کنترل جمعیت حشرات و دفع طبیعی آفات دارند، چرا که تقریباً تمام گونه‌های حشراتی که آفت کشاورزی و باغداری محسوب می‌شوند، دست‌کم یک گونه زنبور بی‌عسل به عنوان شکارچی یا انگل آنها وجود دارد. به همین دلیل استفاده از زنبورهای بی‌عسل برای کنترل بیولوژیکی آفات در حال گسترش است.

زنبورهای بی‌عسل بیش از صد هزار گونه دارند. بیشتر آنها زندگی انگلی و انفرادی دارند، اما برخی هم زندگی اجتماعی دارند و کندوهایی شبیه به کندوهای زنبور عسل می‌سازند، اما هیچ یک از آنها عسل تولید نمی‌کنند. بیشتر آنها همه‌چیزخوارند و از شهد گل‌ها، میوه‌های افتاده و لاشه‌ها تغذیه می‌کنند. اکثر زنبورهای بی‌عسل نقشی در گرده‌افشانی ندارند، اما تعداد کمی از آنها در گرده‌افشانی مشارکت می‌کنند. به ویژه زنبورهای انجیر که تنها گرده‌افشان درختان انجیر محسوب می‌شوند و اهمیت حیاتی در بقای این درختان دارند.

گفتنی است که با وجود این همه فایده، مطالعه‌ای در تابستان سال ۲۰۱۸ نشان داد که به طور کلی مردم از زنبورهای بی‌عسل متنفر هستند.

"سامنر" توضیح داد: واضح است که ما با زنبورهای بی‌عسل ارتباط عاطفی بسیار متفاوتی نسبت به زنبورهای عسل داریم. ما مدت‌هاست که با زنبورهای عسل با هماهنگی و دوستی زندگی می‌کنیم و برخی از گونه‌های آنها را اهلی می‌کنیم تا برایمان عسل تولید کنند، اما رفتار ما با زنبورهای بی‌عسل اغلب ناخوشایند است، چرا که آنها را حشراتی مزاحم تلقی می‌کنیم و از نیش آنها می‌ترسیم و باعث خراب شدن پیک‌نیک‌ها می‌دانیم و همچنین در خانه‌های ما لانه‌سازی می‌کنند.

وی افزود: برخلاف این موضوع، ما باید تصویر منفی از این زنبورها را اصلاح کنیم، چرا که آنها مزایای زیست محیطی زیادی برای سیاره ما دارند. آنها نیز به مانند زنبورهای عسل با کاهش جمعیت چشمگیری روبرو هستند و این چیزی است که جهان توانایی جبران آن را ندارد.

"سامنر" می‌گوید که زنبورهای بی‌عسل فواید بسیار گرانبهایی دارند. می‌توان از آنها برای کنترل آفات آن هم بدون استفاده از حشره‌کش‌ها و همچنین برای گرده افشانی گیاهان استفاده کرد. ضمن اینکه از سم آنها می‌توان در تحقیقات پزشکی، به عنوان مثال برای درمان‌های سرطان استفاده کرد و حتی می‌توان آنها را به عنوان یک جایگزین پروتئین به جای گوشت مصرف کرد.

اکنون ضروری است که ما اهمیت آنها در اکوسیستم‌های خود درک کنیم تا شاهد کاهش بیشتر جمعیت آنها نباشیم.

به گفته "سامنر"، زنبورهای بی‌عسل حداقل از ۹۶۰ گونه گیاهی بازدید می‌کنند و ۱۶۴ گونه از آنها از جمله ارکیده کاملاً برای گرده افشانی به آنها وابسته هستند. بنابراین برای حمایت از این زنبورها نیازی نیست بیشتر از این به دنبال دلیل باشیم.

همچنین مشخص شده است که اکثر زنبورهای بی‌عسل نیش نمی‌زنند. طبق گفته "نشنال جئوگرافیک" بیشتر زنبورهای بی‌عسل در واقع گونه‌های منزوی و بدون نیش هستند و همه آنها با کنترل جمعیت آفات بیش از ضرر رساندن به انسان، فایده دارند.

اما چرا این زنبورها شهرت بدی پیدا کرده‌اند؟ شاید شکل بدن آنها باشد که ما را به ترس از نیش خوردن از جانب آنها سوق می‌دهد. همچنین ممکن است مزایای بسیار آنها به اندازه کافی تبلیغ نشده باشد.

این مطالعه در مجله Biological Reviews منتشر شده است و ۵۰۰ گزارش علمی درباره زنبورهای بی‌عسل را در بر می‌گیرد.

پروفایل خبری کسب و کارهای منتخب

بارسانه های گزارش خبر

با رسانه ها

تیم خبری گزارش خبر

گروه حفاظتی پاس

روابط عمومی گروه پاس

تیم تامین حفاظت سازمان ها و اشخاص

سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات

سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات

برترین شرکت سرمایه گذاری تخصصی معدن و صنایع معدنی

گروه پیشرانان پیشرفت ایران

گروه پیشرانان پیشرفت ایران

بزرگترین پروژه های صنعتی کشور

دبستان پسرانه غیردولتی نهال اندیشه

دبستان نهال اندیشه

آموزش و تربیت علمی و کاربردی دانش آموزان

آهن و فولاد غدیر ایرانیان

آهن و فولاد غدیر ایرانیان

تامین آهن اسفنجی تولیدکنندگان فولاد در کشور

آکادمی تخصصی حسابداری بهشتی

آکادمی تخصصی حسابداری بهشتی

آموزش تخصصی دوره های حسابداری

شرکت تجلی معادن و فلزات

تجلی توسعه معادن و فلزات

نخستین شرکت پروژه محور در بازارسرمایه

رپورتاژ آگهی تریبون

تریبون

انتشار گسترده محتوا در رسانه گزارش خبر

روابط عمومی بانک آینده

روابط عمومی بانک آینده

بانک پیشرو در اقتصاد کشور

گروه سرمایه گذاری غدیر

گروه سرمایه گذاری غدیر

بزرگترین هلدینگ چندرشته ای در بازارسرمایه

سرآمد نوین

سرآمد نوین

پیشرو در نرم افزار های تخصص مالی بورس

وکیل اول

وکیل اول

پروانه وکالت ۲۵۸۰۱ کانون وکلای مرکز

بانک قرض الحسنه مهر ایران

بانک قرض الحسنه مهر ایران

تأمین مالی در چهارچوب تسهیلات قرض الحسنه

پروفایل خبری خبرنگاران منتخب

زهره کرمعلی

زهره کرمعلی

فعال حوزه ارتباطات و روابط عمومی

احمد باقری

احمد باقری

مدرس و مشاور حوزه ارتباطات، روابط عمومی و رسانه

میلاد فرخ پور

میلاد فرخ پور

فعال حوزه انفورماتیک

عباس ستایش گو

عباس ستایش گو

فعال و مشاوره خبری سازمان ها در سطح کشور

صدیقه طباطبایی

صدیقه طباطبایی

خبرنگار تحلیلی گزارش خبر

مهدی آشتیانی فرد

مهدی آشتیانی فرد

خبرنگار اختصاصی خبرگزاری گزارش خبر

وحید حاج سعیدی

وحید حاج سعیدی

فعال رسانه ای در استان گلستان

نورالله رنجبر

نورالله رنجبر

مدیر و مشاور روابط عمومی در امور هنری

ناهید مظفری

ناهید مظفری

مشاور رسانه ای در استان یزد

محمود صابری زاده

محمود صابری زاده

مدیر و مشاور تولید محتوا برای سازمان ها