یادداشتی از محمدرضا سعیدی

پیشینه تاریخی ،الگوی افیونی جنگ نرم

جنگ افیونی برای سلطه بر جامعه هدف ،پیشینه تاریخی دارد. این الگو را انگلیس در قرن نوزدهم علیه چین به کار برد که به جنگ تریاک معروف شد.
اشتراک گذاری:
لینک کوتاه
تصویر پیشینه تاریخی ،الگوی افیونی جنگ نرم

به گزارش خبر، "دکتر محمدرضا سعیدی مدیرگروه صنعت و بازرگانی رادیو اقتصاد، در یادداشتی ارسالی به پایگاه خبری گزارش خبر درخصوص"پیشینه تاریخی ،الگوی افیونی جنگ نرم " آورده است:

در آن زمان که بریتانیایی‌ها به طرز گسترده ای در هند به کشت خشخاش می‌پرداختند، برای تامین بازار مصرف، چینی‌ها را به مصرف تریاک و فرا می‌خواندند و کمپانی هند شرقی هم تمام تلاش خویش را برای فروش هرچه بیشتر آن در سرزمین پرجمعیت چین به کار می بست.

پس از تلاش پادشاهی چین برای تحدید تجارت تریاک و مقابله با اعتیاد فزاینده مردم، انگلیس به بهانه دفاع از تجارت آزاد به چین حمله کردند که فرجام کار، جدا کردن هنگ کنگ در این کشور و به دست آوردن حق تجارت آزاد در پنج بندر مهم مانند شانگهای و کانتون شد و روزگار تحقیرآمیزی را برای چینی‌ها رقم زد.

الگوی جنگ افیونی در دوران جنگ سرد پیچیده‌تر شد. در این دوره سیاست‌های اعلامی دولت های بین المللی مبارزه با مواد مخدر و روانگردان است اما سیاست‌های اعمالی آنها راه اندازی جنگ پنهان برای تخریب اجتماعی و فروپاشی سرمایه اجتماعی رقیب است.

برای نمونه می‌توان به ادعای دمارانش رئیس سازمان اطلاعات سابق فرانسه در کتاب جنگ چهارم اشاره کرد .وی در کتاب خود توضیح داده است که چگونه از مواد مخدر به طور پنهانی علیه نیروهای شوروی در افغانستان در چارچوب اجرای بخشی از طرح موسکیتو یا پشه مالاریا با هدف از پای در آوردن ارتش سرخ شوروی استفاده شده است.

وی در دیداری که با رئیس جمهور وقت آمریکا رونالدو ریگان ۱۹۸۰ داشته ،طرحی را برای رویارویی ایالات متحده آمریکا با شوروی سابق در افغانستان مطرح می‌کند که یکی از مراحل آن استفاده از مواد مخدر علیه سربازان ارتش سرخ در افغانستان است. او خطاب به رئیس‌جمهور آمریکا می‌گوید :

"اقای رئیس جمهور! عامل سوم، شاید از همه دیو صفتانه تر باشد .راستی شما با این همه مواد مخدر که توسط آژانس اطلاعاتی دفاعی گارد ساحلی اف بی آی و پست خدمات گمرکی توقیف می شود چه می کنید .رئیس‌جمهور پاسخ داد خوب من نمی‌دانم فکر می‌کنم آنها را نابود می‌کنیم .دمارانش می‌گوید کار اشتباهی است . ما باید آنها را به طور مجانی پخش کنیم .

ریگان از این پیشنهاد دمارانش تعجب می‌کند.

او در ادامه می گوید این دقیقا همان کاری است که ساکنان ویتنام شمالی در ویتنام با سربازان داوطلب شما کردند. آنها این کار را طبق برنامه انجام داده بودند اگر این اقدام صورت گیرد شما دولت شوروی را از کار خواهد انداخت .....این طرحی زیرکانه است و چیزی است که برای انجام گرفتن طراحی شده است مبارزه جنگی بدون آنکه حتی یک گلوله از روی خشم شلیک شود ......"(کنت دمارانش ، و دیوید .ای .اندلمن ،جنگ چهارم جهانی ،ترجمه سهیلا کیانتاژ،ص۱۴)

تحقیقات آلفرد مکی مطلب فوق را تایید می‌کند که با گذشت دو سال از آغاز عملیات مخفی سیاه در افغانستان از سال ۱۹۷۹ برابر با ۱۳۵۸ سرزمین های مرزی پاکستان افغانستان به بزرگترین تولیدکننده هروئین در جهان تبدیل شد این یافته ها نشان می دهد که جنگ افغانی جنگ بدون خونریزی است و سیاست‌های اعمالی آن در دوران جنگ سرد به صورت عملیات پنهان توسط سازمان‌های اطلاعاتی نظام سلطه با هدف براندازی خاموش یا فراهم سازی زمینه های فروپاشی نظام سیاسی اجرا می شد.

پس از جنگ سرد جنگ افیونی از حیث کمی و کیفی دچار تحول شد .نسل اول مواد مخدر مانند تریاک و نسل دوم مواد مخدر مانند هروئین مربوط به دوران جنگ سرد بود.

اما پس از جنگ سرد و تحولات فناوری‌ها ،نسل سوم مخدر تولید شد که بسیار خطرناک تر از نسل اول و دوم بود. نسل سوم مواد مخدر روانگردان هایی هستند که دست‌کم ۲۵۰ نوع آنرا برشمرده اند و در چهار دسته محرکها ،سرکوبگر ها ،توهم زا ها و مخدرها تقسیم می‌شوند .نسل چهارم مواد مخدر صنعتی که در سال‌های اخیر تولید شده‌اند روانگردان هایی هستند که از مواد و ترکیب گیاهی تهیه می گردند و به عناوینی چون نشاط آور بودن تبلیغ می‌شوند.

خاستگاه اولیه تولید مواد روانگردان ها اعم از نسل سوم و چهارم یا حامیان اصلی آنها بیانگر این است که الگوی افیونی نبرد نرم مانند دیگر الگوها اغلب از کشورهای غربی است. سودآوری مواد مخدر به گونه ای است که تولید تهیه و خرید و فروش آنها را در جهان در کنار نفت اسلحه و توریسم دانسته‌اند.

پروفایل خبری کسب و کارهای منتخب

بارسانه های گزارش خبر

با رسانه ها

تیم خبری گزارش خبر

گروه حفاظتی پاس

روابط عمومی گروه پاس

تیم تامین حفاظت سازمان ها و اشخاص

سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات

سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات

برترین شرکت سرمایه گذاری تخصصی معدن و صنایع معدنی

گروه پیشرانان پیشرفت ایران

گروه پیشرانان پیشرفت ایران

بزرگترین پروژه های صنعتی کشور

دبستان پسرانه غیردولتی نهال اندیشه

دبستان نهال اندیشه

آموزش و تربیت علمی و کاربردی دانش آموزان

آهن و فولاد غدیر ایرانیان

آهن و فولاد غدیر ایرانیان

تامین آهن اسفنجی تولیدکنندگان فولاد در کشور

آکادمی تخصصی حسابداری بهشتی

آکادمی تخصصی حسابداری بهشتی

آموزش تخصصی دوره های حسابداری

شرکت تجلی معادن و فلزات

تجلی توسعه معادن و فلزات

نخستین شرکت پروژه محور در بازارسرمایه

رپورتاژ آگهی تریبون

تریبون

انتشار گسترده محتوا در رسانه گزارش خبر

روابط عمومی بانک آینده

روابط عمومی بانک آینده

بانک پیشرو در اقتصاد کشور

گروه سرمایه گذاری غدیر

گروه سرمایه گذاری غدیر

بزرگترین هلدینگ چندرشته ای در بازارسرمایه

سرآمد نوین

سرآمد نوین

پیشرو در نرم افزار های تخصص مالی بورس

وکیل اول

وکیل اول

پروانه وکالت ۲۵۸۰۱ کانون وکلای مرکز

بانک قرض الحسنه مهر ایران

بانک قرض الحسنه مهر ایران

تأمین مالی در چهارچوب تسهیلات قرض الحسنه

پروفایل خبری خبرنگاران منتخب

زهره کرمعلی

زهره کرمعلی

فعال حوزه ارتباطات و روابط عمومی

احمد باقری

احمد باقری

مدرس و مشاور حوزه ارتباطات، روابط عمومی و رسانه

عباس ستایش گو

عباس ستایش گو

فعال و مشاوره خبری سازمان ها در سطح کشور

مهدی آشتیانی فرد

مهدی آشتیانی فرد

خبرنگار اختصاصی خبرگزاری گزارش خبر

وحید حاج سعیدی

وحید حاج سعیدی

فعال رسانه ای در استان گلستان

نورالله رنجبر

نورالله رنجبر

مدیر و مشاور روابط عمومی در امور هنری

ناهید مظفری

ناهید مظفری

مشاور رسانه ای در استان یزد

محمود صابری زاده

محمود صابری زاده

مدیر و مشاور تولید محتوا برای سازمان ها