یادداشتی از دکتر محمد رضا سعیدی

سیری بر تاریخ عقاید اقتصادی (فرانسوا کنه)

«کنه» مدلی اقتصادی را ایجاد کرد که در آن سه طبقه اجتماعی عامل تحرک اقتصادی بودند. طبقه «مالک» که مالک زمین بودند . طبقه «مولد» که شامل نیروهای زراعی ، و طبقه «عقیم» که متشکل از صنعتگران و تجار بودند.
اشتراک گذاری:
لینک کوتاه
تصویر سیری  بر تاریخ عقاید اقتصادی (فرانسوا کنه)

به گزارش خبر، "دکتر محمدرضا سعیدی دانش آموخته تاریخ و مطالعات سیاسی واسلامی، در یادداشتی ارسالی به پایگاه خبری گزارش خبر درخصوص"سیری بر تاریخ عقاید اقتصادی (فرانسوا کنه)" آورده است:

"کنه "در اواخر قرن هفدهم میلادی در شــهر مِر فرانســه که در نزدیکی ورسای است بدنیا آمد /پدر او یکی از مالکین خرده پایی بود که بعدها تاثیری زیادی در درک " کنه " از اقتصاد گذاشت.او که در ابتدا قرار بود جراح شــود، تحصیلات خود را در رشــته پزشکی آغاز کرد و به پزشک لویی پانزدهم تبدیل شد و به خدمت شاه فرانسه رفت.

لویی احترام زیادی برای او قائل بود. او از سال 1750 به این سو مطالعات اقتصادی خود را آغاز کرد و پس از آشنای با بسیاری از اقتصادانان جوان جهان ، از جمله آدام اسمیت ، نوشته های اقتصادی خود را آغاز کرد .

کنه نهایتا در 80 سالگی ودر ورسای درگذشت .برای آشــنایی با فرانســوا کنه باید برگردیم به حدود 350سال پیش .امروز بسیاری از کتاب های ”پیشگامان علم اقتصاد "نام او را در فصول ابتدای خود قرار داده اند .

مســئله بسیار مهم این است که یک اقتصاددان فرانسوی چه کرده و چه گفته است علی رغم قدیمی ترین بودن از آدام اسمیت ، هنوز هم نامس در تاریخ علم اقتصاد باقی مانده است. همین مسئلهبسیار مهم است . همه ما می دانیم که آدام اسمیت را "پدر سرمایه داری " می دانند ، پس نظرات و آرای کنه پیش از این که تصویر و تصور امروزی از علم اقتصاد پدید آمده باشند، مکتوب شده و در جهان تاثیر خود را گذاشته اند.

آثار اقتصادی کنه هم اکنون دریک مجموعه دوجلدی تحت عنوان "مبانی علم اقتصاد" جمع آوری شده است و البته کتاب های دیگری هم وجود دارند که آثار فلسفی و اقتصادی کنه را جمع آوری کرده و توضیح داده اند.در آن سال ها نشریه ای در فرانسه چاپ می شد که عنوانش "دایره المعارف " بود و بسیاری از روشنفکران فرانسوی آثار نظری خود را در آن منتشر می کردند.

کنه هم مقاله هایی را تحت عنوان "شواهد " در این نشریه منتشر کرده است .

اوج داستان اقتصادی کنه با چاپ کتاب "جدول اقتصادی "پدیدار شد .این کتاب درسال 1758منتشر شد و مبانی لازم برای ایده هایی فیزیوکراتی درباره اقتصاد را ایجاد کرد.

امروز ه با جرات می توان گفت که این کتاب "کنه "اولین اثری در طول تاریخ است که تلاش کرده علم اقتصاد را به شکلی تحلیلی توضیح دهد و از همین رو تحلیل گران آن را یکی از مهم ترین آثار تاریخ اندیشه اقتصادی می دانند .

پیش از آنکه به بیشتر به آثار نظریه های اقتصادی "کنه "وارد شویم باید به این نکته هم اشاره ای کرد که شرق یکی از دلبستگی های شخصی و مطالعاتی " کنه " بود . او در سال 1767 کتابی با عنوان " استبداد در چین " منتشر کرد که در آن نظام امپراتوری چین را با جزئیات تحلیل و نظر خودش را ابراز کرده است .

آغاز علم اقتصاد

"کنه" مدلی اقتصادی را ایجاد کرد که در آن سه طبقه اجتماعی عامل تحرک اقتصادی بودند . طبقه " مالک " که مالک زمین بودند . طبقه "مولد" که شامل نیروهای زراعی ، و طبقه "عقیم " که متشکل از صنعتگران و تجار بودند .جریان تولید و نقدینگی بین این طبقه که از طریق طبقه "مالک " آغار شد زیرا آن ها مالک زمین بودند و از هر دو طبقه دیگر چیزی می خریدند.

این فرایند چند مرحله دارد : مرحله اول کشاورزی 1500 واحد غذایی را در زمینی که از مالک اجاره کرده، تولید می کند .

از این 1500واحد ، 600 واحد بابت تغذیه او و نیروی کارش و دام هایی که دارد هزینه می شود . 900واحد باقی مانده را در بازار به ارزش 1 دلار به ازای هر واحد هزینه می فروشد. او 300 دلار را نگه می دارد (150برای خودش و 150 برای نیروی کارش )از بازرگان و صنعت گر بخرد . 600 دلار هم بع عنوان سود خالص باقی می ماند که کنه به آن "تولید خالص " می گوید.

در مرحله دوم صنعت گر 750 واحد محصول صنعتی تولید می کند.

برای تولید این سطح نیاز 300 واحد غذا و 150 واحد کالای خارجی است.

هم چنین به 150 واحد غذا و 150 واحد کالای صنعتی به منظور بقا طی سال نیاز دارد.

او 450 واحد غذایی مورد نیاز خود را از کشاورز خریده ، و 150 کالای خارجی خود را از تاجر خریداری می کندو 600 واحد از محصولاتش را در بازار به ارزش 600 دلار می فروشد.

از ان جایی که صنعت گر باید برای سال بعد ابزار بخرد، سود خالصی نخواهد داشت.

مالک تنها مصرف کننده ای است که هیچ تولیدی خاصی ندارد.

او 600 دلار اجاره ی که از کشاورز می گیرد را به دو بخش 300 دلاری برای غذا و 300 دلاری برای محصولات صنعتی هزینه می کند . از انجا که مالک تنها مصرف کننده است ، کنه او را عامل اصلی تحرک اقتصادی می داند . تاجر هم 150 دلاری که از صنعت گر گرفته را برای خرید غذا در بازار مصرف می کند و البته غذا ها را از کشور خارج می کند ، تا با خارجی ها به مبادله بپردازد .این نوع نگاه تحلیلی و فرایند محور که کنه به آن دامن زد ، یکی از سنگ بناهابی بود که آدام اسمیت را به سمت ثروت ملل سوق داد .

پروفایل خبری کسب و کارهای منتخب

بارسانه های گزارش خبر

با رسانه ها

تیم خبری گزارش خبر

گروه حفاظتی پاس

روابط عمومی گروه پاس

تیم تامین حفاظت سازمان ها و اشخاص

سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات

سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات

برترین شرکت سرمایه گذاری تخصصی معدن و صنایع معدنی

گروه پیشرانان پیشرفت ایران

گروه پیشرانان پیشرفت ایران

بزرگترین پروژه های صنعتی کشور

دبستان پسرانه غیردولتی نهال اندیشه

دبستان نهال اندیشه

آموزش و تربیت علمی و کاربردی دانش آموزان

آهن و فولاد غدیر ایرانیان

آهن و فولاد غدیر ایرانیان

تامین آهن اسفنجی تولیدکنندگان فولاد در کشور

آکادمی تخصصی حسابداری بهشتی

آکادمی تخصصی حسابداری بهشتی

آموزش تخصصی دوره های حسابداری

شرکت تجلی معادن و فلزات

تجلی توسعه معادن و فلزات

نخستین شرکت پروژه محور در بازارسرمایه

رپورتاژ آگهی تریبون

تریبون

انتشار گسترده محتوا در رسانه گزارش خبر

روابط عمومی بانک آینده

روابط عمومی بانک آینده

بانک پیشرو در اقتصاد کشور

گروه سرمایه گذاری غدیر

گروه سرمایه گذاری غدیر

بزرگترین هلدینگ چندرشته ای در بازارسرمایه

سرآمد نوین

سرآمد نوین

پیشرو در نرم افزار های تخصص مالی بورس

وکیل اول

وکیل اول

پروانه وکالت ۲۵۸۰۱ کانون وکلای مرکز

بانک قرض الحسنه مهر ایران

بانک قرض الحسنه مهر ایران

تأمین مالی در چهارچوب تسهیلات قرض الحسنه

پروفایل خبری خبرنگاران منتخب

زهره کرمعلی

زهره کرمعلی

فعال حوزه ارتباطات و روابط عمومی

احمد باقری

احمد باقری

مدرس و مشاور حوزه ارتباطات، روابط عمومی و رسانه

عباس ستایش گو

عباس ستایش گو

فعال و مشاوره خبری سازمان ها در سطح کشور

مهدی آشتیانی فرد

مهدی آشتیانی فرد

خبرنگار اختصاصی خبرگزاری گزارش خبر

وحید حاج سعیدی

وحید حاج سعیدی

فعال رسانه ای در استان گلستان

نورالله رنجبر

نورالله رنجبر

مدیر و مشاور روابط عمومی در امور هنری

ناهید مظفری

ناهید مظفری

مشاور رسانه ای در استان یزد

محمود صابری زاده

محمود صابری زاده

مدیر و مشاور تولید محتوا برای سازمان ها